IMG 20230404 082426
Restauratie

Sint-Katelijnekerk, Brussel

Restauratie noordgevel Sint-Katelijnekerk

De restauratie van de noordgevel van de Sint-Katelijnekerk in het centrum van Brussel is afgerond. De gevel was bedekt met grote zwarte vlekken roet,.

De noordgevel van de Sint-Katelijnekerk, de kant die uitgeeft op de Vismarkt, had nood aan een opknapbeurt. De stenen waren met roet vervuild, planten groeien tussen de voegen uit en de glas-in-loodramen vertoonden beschadigingen. Al die gebreken werden met de nodige expertise aangepakt door Beliris, de aannemer Artes Woudenberg en projectauteur SUM.

De 19e-eeuwse kerk werd opgetrokken uit Gobertange natuursteen waartegen heel wat roet opgestapeld is doorheen de jaren. De volledige zijgevel wordt gereinigd met lagedruktechnieken en beschadigingen worden hersteld. Tegelijkertijd worden de verdwenen kruisbeelden en waterspuwers gereconstrueerd.

Het glaswerk aan de kerk werd door gespecialiseerde glazenmakers volledig uit elkaar gehaald en gereinigd. De loodprofielen en gebroken glas-in-loodramen zijn hersteld. De houten deuren van het zijportaal in de noordgevel zijn ook volledig gerestaureerd. Tenslotte was ook het oorspronkelijke smeedijzeren hekken toe aan een grondige opkuisbeurt. Het roest werd verwijderd, het smeedijzer is behandeld en een deel van de omheining werd vervangen door reproducties van het oude model. De omheining is dichter tegen de kerk geplaatst, zodat een breder trottoir ontstaat.

Opdrachtgever

Beliris Brussel

Bedrag

2.900.000 euro

Design

SUM Projects architecture en engineering

Uitvoering

2021 - 2022

Bouwplaats

Sint-Kathelijneplein 1, 1000 Brussel

Gelijkaardige referenties

Al onze referenties
Artes Group houdt je graag op de hoogte. Ontdek onze nieuwste ontwikkelingen!