1676666068570
Civil Engineering

Fiets- en voetgangersbrug, Vilvoorde

Nnieuwe fiets- en voetgangersbrug

Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug moet het centrum van Vilvoorde met het park Drie Fonteinen verbinden.

Het kunstwerk is een beweegbare brug van 114,65 meter van het type dubbele basculebrug. In gesloten toestand is een vaargabarit van 50 x 9,10 meter verzekerd. De toegang gebeurt via de lift of de trap, uitgerust met fietsgoten. De brug steekt over het zeekanaal Brussel-Schelde te Vilvoorde en verbindt het domein van de Drie Fonteinen op linkeroever aan de toekomstige woonwijk “Vier Fonteinen” op rechteroever.

Het dossier bleef in de lokale politiek een tiental jaar aanslepen. De oppositie hekelde de dure investering, terwijl voorstanders erin een belangrijke hefboom voor stadsontwikkeling en duurzaam transport zien. “Bovendien wordt de brug een absolute blikvanger die Vilvoorde als stad aan het water helemaal op de kaart zet”, stelde toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) bij aanvang.

Het consortium Artes - Demeyer - Ney staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de nieuwe brug. Vilvoorde betaalt een kwart van de kostprijs van circa 10 miljoen euro. De rest is voor rekening van de Vlaamse Waterweg en in mindere mate het Agentschap voor Natuur en Bos.

© Foto@ Ney en partner

Ney and partners Vilvoorde 08 neyandpartners preview jpg
Ney and partners Vilvoorde 06 neyandpartners preview jpg

News

Similar references

All our references
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.