Render 1
Buildings

De Blauwe Poort, Kortrijk

Nieuwe woonwijk

In de schaduw van een van Kortrijks mooiste parken ligt de woonwijk Blauwe Poort. Op vraag van Wonen Regio Kortrijk steken onze Constructive People de handen uit de mouwen om de wijk op te waarderen op basis van een masterplan.

De woonwijk werd samen met de wijkkapel, de kleuterschool en het park officieel opengesteld in 1960 en werd toen aanzien als een bijzondere realisatie en een vernieuwend concept op het vlak van stedenbouw. De 49 wit-beschilderde woningen aan de Emmanuel Viérinwandeling – het werk van de gelijknamige architect – vallen het meest op.

Grondige renovatie
In het kader van de opwaardering van de wijk, worden de woningen grondig gerenoveerd. Het masterplan voor de buurt steunt op twee grote principes. Enerzijds de woningen renoveren en energiezuinig maken. Anderzijds wil Wonen Regio Kortrijk door simpele ingrepen gemeenschappelijke tuinen creëren, de verbinding met het mooie park herstellen en ervoor zorgen dat de bewoners van de wijk optimaal kunnen genieten van de groene omgeving.

Sneller bouwen
In september 2023 zijn we gestart met de bouw van 46 sociale nieuwbouwwoningen, voorzien van prefab binnenmuren om de bouwsnelheid zo hoog mogelijk te houden. De architectuur van de buitenschil ligt in de dezelfde lijn als die van de naburige woningen, waarbij gelijkaardige gevelstenen en dakpannen worden gebruikt. Daarnaast worden warmtepompen en zonnepanelen geplaatst die de woningen zo energievriendelijk mogelijk maken.

Client

SW+

Amount

13.127.372 EUR

Implementation

2023 - 2024

Construction site

Vuurkruiserslaan, 8500 Kortrijk

Similar sites

Our sites
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.