Hospitals brussels uzb landmark 4
Buildings

Landmark UZ, Brussel

UZ Brussel wil zijn ziekenhuiscampus een nieuwe, coherente identiteit geven. Het Landmarkgebouw speelt een belangrijke symbolische rol in deze omgeving, met een nieuwe hoofdingang, een congrescentrum en kantoren. Een architecturale parel waar we ook best trots op zijn.

Het nieuwe Landmarkgebouw past in het ruimteplan dat in 2010 opgemaakt werd door VK Architects & Engineers voor de campus van UZ Brussel. Op termijn moet dit ruimteplan – en de projecten die eruit voortvloeien – van het ziekenhuiscomplex een coherent geheel maken. Het Landmarkgebouw bestaat uit een nieuwe hoofdingang, een congrescentrum en kantoren en vervult binnen het geheel een belangrijke rol. Het staat als gebouw op zich, als een hoeksteen én een poort tot de campus. Het gebouw is opgevat als een sculptuur, met een compact volume en een uitgebalanceerde volumetrie. De inkomhal vormt de start van het intern circuit via de zorgboulevard tot in het hart van het ziekenhuis. Acht meter hoge glasvlakken creëren een maximale transparantie.

Hospitals brussels uzb landmark 1

Duurzaamheid

In dit architecturale pareltje wordt ook heel wat aandacht besteed aan duurzaamheid en passiefbouw. Zo kunnen de ramen op de kantoorverdiepingen geopend worden voor koeling, in combinatie met nachtventilatie. Zongerichte ramen zitten in een geventileerde dubbele huid-constructie, met mobiele zonwering in de spouw.

De passieve gebouwenschil bestaat uit duurzaam lichtgewicht prefabhoutskeletbouw met hoogwaardige isolatie. Voor de afwerking worden grootformaat ultracompacte gevelpanelen van gerecycleerde natuursteen gebruikt volgens het cradle-to-cradle principe.

Het gebouw sluit aan op de aanwezige campusinfrastructuur, zoals zonnecollectoren, regenwaterbuffering en -recuperatie, en boorgat-energieopslag. Dankzij al deze maatregelen voldoet het gebouw ruimschoots aan de EPB-eisen van het Brussels Gewest.

Client

UZ Brussel

Amount

24.799.405 EUR

Design

VK Architects & Engineers

Implementation

2021 - 2023

Construction site

Laarbeeklaan 101, 1090 Jette

Similar sites

Our sites
Artes keeps you updated monthly. Subscribe.