PG 8 Watertoren 2
Restauration

Watertorens Kattenberg, Gent

Restauratie watertorens

De watertorens op de Kattenberg in Gent zijn de oudste in hun soort in Vlaanderen én een beschermd monument. Die bescherming heeft ze niet behoed voor schade zoals scheuren en vochtproblemen. Die moeten dringend aangepakt worden. Wij staan in voor alle werken.

Een beetje geschiedenis
Tussen 1880 en 1977 bouwde de Gentse Watermaatschappij in verschillende fasen een infrastructuur voor waterbevoorrading uit. De torens werden gebouwd op een bouwblok dat gevormd wordt door de Kattenberg, de Gaspar de Careyerstraat, de Victor Hortastraat en de Jakob Jordaensstraat. Na WOII kwamen er extra dienstgebouwen bij, naar een ontwerp van architect Willy Valcke. Tussen 1972 en 1977 kwamen er nog een nieuwe watertoren en gebouwen aan de kant van de Gaspar de Careyerstraat bij. Eind 20e eeuw werden ze al eens gerestaureerd door architectenbureau Bressers.

Scheuren en vochtproblemen
Aangezien de torens al heel oud zijn – ze dateren van 1880 en 1882 – hebben ze de tand des tijds niet goed doorstaan. Er zijn scheuren ter hoogte van de dichtgemetselde gevelopeningen. Daarbovenop is er veel vochtschade aan de arduinen dekstenen en aan de betonnen draagstructuur die op de arduinen deklijst staat. Die vochtschade en de stabiliteitsproblemen zullen dankzij het vrijgemaakte budget dringend kunnen aangepakt worden.

Maître de l'ouvrage

Farys

Montant

2.709.028 EUR

Période

2023 - 2024

Site

Kattenberg 2, 9000 Gent

Chantiers semblables

tous les chantiers
Restez au courant de nos actualités et de tous nos projets !